Idzie nowe – puder bambusowy i jego zróżnicowane właściwości

Co w tym roku w świecie kosmetyków piszczy? Poza klasycznymi rozwiązaniami, które co roku trafiają do listy trendów, jest jeden świeży kandydat, o którym do niedawna nie pisało się sporo. Puder bambusowy, bo o nim mowa, to kosmetyk o właściwościach nie tylko pielęgnacyjnych, ale i ochronnych. Produkt, który warto mieć zawsze pod ręką. A dlaczego to właśnie puder bambusowy jest tak bardzo polecanym rozwiązaniem?

Naturalny i nieszkodliwy dla cery

Puder bambusowy to kosmetyk niezwykle popularny w Indiach – i to właśnie stamtąd przybył do Europy. W jaki sposób jest produkowany? Powstaje z ekstraktu pochodzącego z wnętrza bambusa. Ten zostaje wcześniej dokładnie zmielony, co pozwala na uzyskanie delikatnej konsystencji. Finalnie puder bambusowy ma formę drobnego, białego proszku (https://www.bee.pl/ecocera-sypki-puder-bambusowy-dla-cery-tlustej-i-mieszanej-8-g_p15812.html). Może zostać wykorzystany do wykończenia danego makijażu, ale i bardzo często stosowany jest jako zwykły zabieg pielęgnacyjny.

Szerokie możliwości wykorzystania

Puder bambusowy ma wiele korzystnych właściwości, dlatego też nie powinno dziwić tak duże zainteresowanie, jakie nagle powstało wokół tego kosmetyku. Charakteryzuje się wysokim działaniem łagodzącym – stosowany być może przy każdym rodzaju skóry (również i tym bardziej problematycznym, jak: skóra trądzikowa czy tłusta). Z racji na swoją delikatność łagodzi i stany zapalne. Przy tym świetnie sprawdza się jako puder matujący, nie tworząc przy tym efektu sztucznej twarzy – zachowuje naturalny kształt szczęki. Kolejnym pozytywnym zjawiskiem jakie prezentuje jest działanie antybakteryjne oraz równoważące pracę gruczołów łojowych (za to odpowiada krzemionka, która wchodzi w skład pudru bambusowego). Istotne jest jednak zwrócenie uwagi na skład pudru w trakcie jego zakupu. W sklepach znajdziemy wiele produktów, które są tym kosmetykiem wyłącznie z nazwy. Stawiajmy na te pudry, które posiadają jak najmniej składników, a więc są jak najbardziej naturalne. Unikajmy pudrów z substancjami zapachowymi, parabenami, talkiem czy nylonem. Stężenie pudru bambusowego powinno być natomiast jak najwyższe (sięgać może nawet do 100%).

Podstawowe właściwości pudru bambusowego:

  • nie zapycha porów
  • stosowany być może do każdego rodzaju cery (sucha, wrażliwa, tłusta, trądzikowa)
  • jest pudrem hipoalergicznym, który świetnie sprawdzi się również jako kosmetyk łagodzący stany zapalne
  • z racji na duże pokłady krzemionki stosowany może być jako zamiennik talku, jak i różnego rodzaju glinek
  • pochłania sebum, dzięki czemu może być wykorzystywany jako suchy szampon, a nawet pudrowy antyperspirant.
Zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com