Puder bambusowy

Posted on

Puder bambusowy to całkowicie naturalny kosmetyk, który pozyskiwany jest z wnętrza łodygi bambusa. Według opinii wielu kobiet jest to najlepszy specyfik na nadmiar sebum i jest świetną alternatywą dla pudrów mineralnych. Dodatkowo ma właściwości pielęgnacyjne: antybakteryjne, łagodzące oraz jest pomocny przy leczeniu stanów zapalnych. Przyjrzyjmy się, jakie korzyści możemy zaobserwować, przy regularnym stosowaniu pudru.

Właściwości i działanie pudru

Puder bambusowy pozyskiwany jest ze specjalnego gatunku bambusa, który rośnie w lesistych wzgórzach Indii. Drzewo to jest najszybciej rosnącą rośliną na świecie, może osiągać wysokość do 35-40 metrów. Drewno bambusa jest niezmiernie trwałe i dekoracyjne, dlatego też jest wykorzystywane w budownictwie i przy produkcji mebli. Łodygi bambusa z kolei są niezwykłym źródłem związków krzemu. Puder bambusowy pozyskiwany jest z ekstraktu rdzenia łodygi, przez właściwe rozdrobnienie do postaci pyłku. Jego cząsteczki mają wielkość do 5 mikronów, a więc jest to bardzo drobny puder.

Zawiera w swoim składzie ponad 90% krzemionki. Jest w postaci białego, lekkiego i puszystego pyłku, zaaplikowany na skórę nadaje transparentne zakończenie. Nie daje efektu bielenia skóry. Posiada szerokie właściwości matujące. Dzięki swojej porowatej strukturze cząsteczek ma wysokie zdolności do pochłaniania nadmiaru sebum, jednocześnie nadając skórze matowy wygląd i gładkość. Poza działaniem wygładzająco – matującym, dzięki zawartości krzemionki, puder wykazuje właściwości pielęgnujące skórę. Ma działanie antybakteryjne, wspomaga proces gojenia, działa łagodząco i reguluje aktywność gruczołów łojowych.

Puder bambusowy może zastąpić talk, skrobię, czy glinki, które stanowią bazę pudrów sypkich lub prasowanych. Jest składnikiem neutralnym, może być stosowany do matowienia kremów z filtrami przeciwsłonecznymi.

Zastosowanie produktu

Polecany jest szczególnie do twarzy, jako całkowicie naturalny, matujący i transparenty puder do twarzy, pasujący do każdej karnacji. Szczególnie sprawdzi się dla cery tłustej, której problemem jest świecenie oraz dla każdego innego typu w celu zmatowienia. Można go stosować samodzielnie jako puder albo jako bazę wygładzająco – matującą pod inne pudry lub podkłady. Można mieszać go w dowolnie dobranych proporcjach z tradycyjnymi pudrami sypkimi w celu rozjaśnienia bądź zwiększenia ich właściwości matujących. Aby puder bambusowy nabrał bardziej cielistego koloru, można dodać do niego pudru brązującego.
Aplikacja pudru najwygodniejsza jest za pomocą dużego pędzla kosmetycznego. Może być stosowany jako puder do ciała, który wchłonie nadmiar potu. Z powodzeniem zastąpi również suchy szampon do włosów.

Zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com