Puder bambusowy

Puder bambusowy to całkowicie naturalny kosmetyk, który pozyskiwany jest z wnętrza łodygi bambusa. Według opinii wielu kobiet jest to najlepszy specyfik na nadmiar sebum i jest świetną alternatywą dla pudrów mineralnych. Dodatkowo ma właściwości pielęgnacyjne: antybakteryjne, łagodzące oraz jest pomocny przy leczeniu stanów zapalnych. Przyjrzyjmy się, jakie korzyści możemy zaobserwować, przy regularnym stosowaniu pudru.

Właściwości i działanie pudru

Puder bambusowy pozyskiwany jest ze specjalnego gatunku bambusa, który rośnie w lesistych wzgórzach Indii. Drzewo to jest najszybciej rosnącą rośliną na świecie, może osiągać wysokość do 35-40 metrów. Drewno bambusa jest niezmiernie trwałe i dekoracyjne, dlatego też jest wykorzystywane w budownictwie i przy produkcji mebli. Łodygi bambusa z kolei są niezwykłym źródłem związków krzemu. Puder bambusowy pozyskiwany jest z ekstraktu rdzenia łodygi, przez właściwe rozdrobnienie do postaci pyłku. Jego cząsteczki mają wielkość do 5 mikronów, a więc jest to bardzo drobny puder.

Zawiera w swoim składzie ponad 90% krzemionki. Jest w postaci białego, lekkiego i puszystego pyłku, zaaplikowany na skórę nadaje transparentne zakończenie. Nie daje efektu bielenia skóry. Posiada szerokie właściwości matujące. Dzięki swojej porowatej strukturze cząsteczek ma wysokie zdolności do pochłaniania nadmiaru sebum, jednocześnie nadając skórze matowy wygląd i gładkość. Poza działaniem wygładzająco – matującym, dzięki zawartości krzemionki, puder wykazuje właściwości pielęgnujące skórę. Ma działanie antybakteryjne, wspomaga proces gojenia, działa łagodząco i reguluje aktywność gruczołów łojowych.

Puder bambusowy może zastąpić talk, skrobię, czy glinki, które stanowią bazę pudrów sypkich lub prasowanych. Jest składnikiem neutralnym, może być stosowany do matowienia kremów z filtrami przeciwsłonecznymi.

Zastosowanie produktu

Polecany jest szczególnie do twarzy, jako całkowicie naturalny, matujący i transparenty puder do twarzy, pasujący do każdej karnacji. Szczególnie sprawdzi się dla cery tłustej, której problemem jest świecenie oraz dla każdego innego typu w celu zmatowienia. Można go stosować samodzielnie jako puder albo jako bazę wygładzająco – matującą pod inne pudry lub podkłady. Można mieszać go w dowolnie dobranych proporcjach z tradycyjnymi pudrami sypkimi w celu rozjaśnienia bądź zwiększenia ich właściwości matujących. Aby puder bambusowy nabrał bardziej cielistego koloru, można dodać do niego pudru brązującego.
Aplikacja pudru najwygodniejsza jest za pomocą dużego pędzla kosmetycznego. Może być stosowany jako puder do ciała, który wchłonie nadmiar potu. Z powodzeniem zastąpi również suchy szampon do włosów.

Zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com

Dlaczego warto zdecydować się na puder bambusowy?

Należy przede wszystkim mieć świadomość, że puder bambusowy z BEE pozyskuje się z wnętrza łodygi bambusa. Koniecznie trzeba dodać, że jest to w pełni naturalny kosmetyk. Produkt wykazuje się także licznymi właściwościami pielęgnacyjnymi. Nie tylko działa łagodząco i antybakteryjnie, ale również wspiera leczenie stanów zapalnych.

Dlaczego warto zaopatrzyć się w puder bambusowy?

Zdecydowanie najczęściej wymienianym atutem tego produktu jest fakt, że w składzie nie znajdują się praktycznie żadne syntetyczne składniki, które jak wiadomo stosują producenci drogeryjnych pudrów. Warto również wiedzieć, że olej parafinowy, silikony czy aluminium zaliczane są do substancji wykorzystywanych w produkcji tradycyjnych pudrów matująco-utrwalających. Ich zadaniem jest wygładzenie faktury skóry, ale niestety wpływają na pogorszenie jej stanu. Warto wiedzieć, że silikony oraz parafina należą do bardzo silnych komadogennych składników, które mogą nawet doprowadzić do powstania stanu zapalnego. 

Dlaczego puder bambusowy jest najlepszym pudrem dostępnym na rynku?

Należy mieć świadomość, że omawiany produkt charakteryzuje się bardzo silnymi właściwościami matującymi przede wszystkim dzięki krzemionce. Trzeba zaznaczyć, że stanowi ona aż 90% składu produktu. Ponadto wspomniana krzemionka regularnie pochłania nadmiar sebum z twarzy. W zupełności wystarczy zaledwie jedna aplikacja, aby kobieta mogła cieszyć się matową cera nawet przez wiele godzin. Substancja jest nie tylko hipoalergiczna, ale również niebieląca i bezzapachowa.

Możliwość wygładzenia twarzy

Panie na pewno nie znajdą w omawianym pudrze bambusowym silikonów wygładzających skórę. Identycznym działaniem wykazuje się bowiem znajdująca w nim krzemionka. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że wspomniana krzemionka ma postać drobnego pyłku, który po odpowiednim zaaplikowaniu będzie w stanie wypełnić praktycznie wszystkie nierówności znajdujące się na twarzy. Oznacza to tym samym, że puder bambusowy można bez żadnego problemu wykorzystywać, jako wygładzającą bazę pod makijaż.

Wspomaga leczenie cery trądzikowej

Omawiany produkt wykazuje się właściwościami antybakteryjnymi. Jest w stanie tym samym zahamować powstawanie ewentualnych niedoskonałości. Ponadto wpływa na przyspieszenie gojenia się stanów zapalnych. Należy także zaznaczyć, że puder bambusowy reguluje pracę gruczołów łojowych. Systematycznie stosowanie produktu przez przedstawicielki płci pięknej może zdecydowanie poprawić wygląd ich skóry. Można zaopatrzyć się w czysty puder bambusowy praktycznie bez żadnych dodatków lub wzbogacony składnikami pielęgnującymi.

Zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com

Idzie nowe – puder bambusowy i jego zróżnicowane właściwości

Co w tym roku w świecie kosmetyków piszczy? Poza klasycznymi rozwiązaniami, które co roku trafiają do listy trendów, jest jeden świeży kandydat, o którym do niedawna nie pisało się sporo. Puder bambusowy, bo o nim mowa, to kosmetyk o właściwościach nie tylko pielęgnacyjnych, ale i ochronnych. Produkt, który warto mieć zawsze pod ręką. A dlaczego to właśnie puder bambusowy jest tak bardzo polecanym rozwiązaniem?

Naturalny i nieszkodliwy dla cery

Puder bambusowy to kosmetyk niezwykle popularny w Indiach – i to właśnie stamtąd przybył do Europy. W jaki sposób jest produkowany? Powstaje z ekstraktu pochodzącego z wnętrza bambusa. Ten zostaje wcześniej dokładnie zmielony, co pozwala na uzyskanie delikatnej konsystencji. Finalnie puder bambusowy ma formę drobnego, białego proszku (https://www.bee.pl/ecocera-sypki-puder-bambusowy-dla-cery-tlustej-i-mieszanej-8-g_p15812.html). Może zostać wykorzystany do wykończenia danego makijażu, ale i bardzo często stosowany jest jako zwykły zabieg pielęgnacyjny.

Szerokie możliwości wykorzystania

Puder bambusowy ma wiele korzystnych właściwości, dlatego też nie powinno dziwić tak duże zainteresowanie, jakie nagle powstało wokół tego kosmetyku. Charakteryzuje się wysokim działaniem łagodzącym – stosowany być może przy każdym rodzaju skóry (również i tym bardziej problematycznym, jak: skóra trądzikowa czy tłusta). Z racji na swoją delikatność łagodzi i stany zapalne. Przy tym świetnie sprawdza się jako puder matujący, nie tworząc przy tym efektu sztucznej twarzy – zachowuje naturalny kształt szczęki. Kolejnym pozytywnym zjawiskiem jakie prezentuje jest działanie antybakteryjne oraz równoważące pracę gruczołów łojowych (za to odpowiada krzemionka, która wchodzi w skład pudru bambusowego). Istotne jest jednak zwrócenie uwagi na skład pudru w trakcie jego zakupu. W sklepach znajdziemy wiele produktów, które są tym kosmetykiem wyłącznie z nazwy. Stawiajmy na te pudry, które posiadają jak najmniej składników, a więc są jak najbardziej naturalne. Unikajmy pudrów z substancjami zapachowymi, parabenami, talkiem czy nylonem. Stężenie pudru bambusowego powinno być natomiast jak najwyższe (sięgać może nawet do 100%).

Podstawowe właściwości pudru bambusowego:

  • nie zapycha porów
  • stosowany być może do każdego rodzaju cery (sucha, wrażliwa, tłusta, trądzikowa)
  • jest pudrem hipoalergicznym, który świetnie sprawdzi się również jako kosmetyk łagodzący stany zapalne
  • z racji na duże pokłady krzemionki stosowany może być jako zamiennik talku, jak i różnego rodzaju glinek
  • pochłania sebum, dzięki czemu może być wykorzystywany jako suchy szampon, a nawet pudrowy antyperspirant.
Zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com